Inspiratie

Bezinning, Verdieping en Prikkeling zijn thema’s die PauWau hanteert voor de verbinding van ‘Hier en Nu’ met ‘Toen en Daar’ en met ‘Daar en Later’. Altijd met beide benen op de grond en met praktische handvatten voor zichtbaar resultaat. Dat resultaat vergroot het plezier in leven en werk.

Het verrassende verloop van een begeleidingstraject en de onvoorspelbare uitkomst ervan geven mij inspiratie en plezier in dit werk.

‘A Pau Wau’

Hiernaast staat de foto van Sampson, Frances Louise en Leah Beaver uit 1906, genomen in de omgeving  van Banff (‘Canadian Rockies’). Toen ik in Banff de ansichtkaart  voor het eerst zag (1992), werd ik getroffen door het optimisme, de openheid en vertrouwen die deze mensen uitstralen. Vervolgens was ik verrast hoe ‘oud’ deze foto is. Vanaf de komst, van de Engelsen en Fransen op Noord-Amerikaanse bodem, zijn de indianen gediscrimineerd en achtergesteld. Als je dan de foto ziet ben ik verrast door ‘het geluk’ en ‘de trots’ dat er vanaf straalt.

‘A Pau Wau’ (tegenwoordig  Pow Wow) is het bezinningsritueel van Indianen van Noort-Amerka. Zo ook ook van de Canadese Indianen uit het Noort-Westelijk deel van Canada. Dit ritueel bestaat uit een samenkomst onder leiding van medicijnmannen en spirituele leiders, waarbij de deelnemers het verleden eren, stil staan bij het heden en de toekomst vieren. Het hoofdbestandeel tegenwoordig, is het uitdragen van de cultuur & tradities door middel van dans, in wedstrijdverband. Zie de foto bij ‘Home’.

‘Ik kom graag in Canada. Sinds 1953 woont daar familie van mijn vrouw. Ik ben er vanaf 1992 nu vier keer geweest, de laatste keer in 2012. Het leven verloopt er net iets rustiger dan hier en er is heel veel natuur. Iedere keer gaan we naar Vancouver en naar Vancouver Island. In Vancouver bezoeken we steevast het Museum of Antropologie (MOA), een walhalla van de indiaanse geschiedenis  en kunst van de Noort-West kust van Canada. De meeste foto’s op mijn site heb ik gemaakt in dat museum en in de omliggende tuin.  Ook is de hedendaagse indianenkunst een prachtige combinatie van traditie en hedendaagse visie van een kunstenaar. Dat zie je ook terug in een aantal door mij uitgekozen foto’s.

In 2003 starte ik mijn coachingspraktijk. De naam was snel gekozen: PauWau. Vanwege de functie van de viering om met meer plezier in het leven en in het werk te staan.  Dat je trots mag zijn op je afkomst. Trots op wie je bent met al je tradities, met al je ervaringen en met al je ‘niet’ leuke dingen. Dat is wie jij bent.  Dat is waar PauWau, bij helpt: plezier in leven en werk.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken, klik hier voor contactinformatie