Visie en Inspiratie

‘A Pau Wau’

Hiernaast staat de foto van Sampson, Frances Louise en Leah Beaver uit 1906, genomen in de omgeving  van Banff (‘Canadian Rockies’). Toen ik de ansichtkaart  voor het eerst zag (1992), werd ik getroffen door het optimisme, de openheid en vertrouwen die deze mensen uitstralen. Vervolgens was ik verrast hoe ‘oud’ deze foto is. Vanaf de komst, van de Engelsen en Fransen op Noord-Amerikaanse bodem, zijn de indianen gediscrimineerd en achtergesteld. Als je dan de foto ziet ben ik verrast door ‘het geluk’ en ‘de trots’ dat er vanaf straalt.

‘A Pau Wau’ (tegenwoordig  Pow Wow) is het bezinningsritueel van Indianen van Noort-Amerka. Zo ook ook van de Canadese Indianen uit het Noort-Westelijk deel van Canada. Dit ritueel bestaat uit een samenkomst onder leiding van medicijnmannen en spirituele leiders, waarbij de deelnemers het verleden eren en de toekomst vieren. Het hoofdbestandeel tegenwoordig, is het uitdragen van de cultuur & tradities door middel van dans, in wedstrijdverband. Zie de foto hiernaast.

‘Ik kom graag in Canada, Sinds 1953 woont daar familie van mijn vrouw. Ik ben er nu vier keer geweest, tussen1992 en 2012. Het leven verloopt er net iets rustiger dan hier en er is heel veel natuur. Iedere keer gaan we naar Vancouver en naar Vancouver Island. In Vancouver bezoeken we steevast het Museum of Antropologie (MOA), een walhalla voor de indiaanse geschiedenis  en kunst van de Noort-west kust van Canada. De meeste foto’s op mijn site heb ik gemaakt in dat museum en in de omliggende tuin.  Ook is de hedendaagse indianenkunst een prachtige combinatie van traditie en hedendaagse visie van een kunstenaar. Dat zie je ook terug in een aantal door mij uitgekozen foto’s.

Oorsprong

In de loop van de jaren ben ik gaan inzien dat het beeld van de indianen uit de (Amerikaanse) films, niet klopte. Door mij in de geschiedenis te verdiepen begrijp ik wat de onderdrukking betekend voor deze mensen. Vanaf de emigratiestroom die begin 19e eeuw opgang kwam, ontstond er een verschil tussen de emigrant en de oorspronkelijke bewoner. Als een gezin in Canada aankwam kreeg het een stuk land waar zij een huis op konden bouwen, groenten kon verbouwen en dieren op kon houden.

De indianen werden buiten deze gemeenschap gehouden en verbannen. Ze kregen gezamenlijk een klein stuk grond dat schril afstak bij het ‘recht’ van de emigranten. De kinderen werden bij hun ouders weggehaald(!)  en kregen een opvoeding waarbij  zij Europese kleding moesten dragen en hun eigen taal en rituelen moesten af leren. Het christendom stond voorop.
Het begin van deze geschiedenis is absurd. Er is een indringende rede van een indiaans opperhoofd toen de emigranten land van hen wilde kopen,  waarin hij zei:

’Hoe kun je de lucht bezitten?’

Mijn praktijk heet Pauwau.
Vanwege de functie van de viering en vooral over dat je trots mag zijn op je afkomst. Trots op wie je bent met al je tradities, met al je ervaringen en met al je ‘niet’ leuke dingen. Dat is wie jij bent.

In je kracht staan! Daar help ik bij.