Wat is EFT

Emotional Freedom Techniques / EFT

EFT is een simpele methode die in principe door iedereen te leren is. Het is een veilige methode zonder nare bijwerkingen en geeft in de meeste gevallen een positief resultaat.
Onderzoek naar EFT vind je hier, zie ‘Recources’.

Herinnering

Bij EFT maken we gebruik van specifieke herinneringen waaraan een ongewenst negatieve emotie gekoppeld is. Door gebruik te maken van focus (visueel) en de juiste woorden (auditief) maken we verbinding met de herinnering zodat we die in het hier en nu weer kunnen voelen.

Neutraliseren van de negatieve emotie

Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur:  we bekloppen een aantal punten op gezicht, lichaam en handen waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de emotie die daaraan gekoppeld was. Heb je EFT goed toegepast op een specifiek probleem, dan zal dit een blijvend effect hebben. EFT kun je inzetten voor elke probleem dat een spanning- of stresselement bevat.

Veilig

EFT is, mits goed toegepast, beslist een veilige methode maar kan wel enkele fysieke reacties oproepen. De volgende reacties kom ik veel tegen en zijn heel gewoon. Deze reacties verdwijnen ook weer vanzelf.

tranende ogen
• gapen
• boeren
• tintelend gevoel door de ledematen
• moe worden
• energiek worden

Het lijkt natuurlijk nogal vreemd dat het simpel kloppen op een aantal acupressuurpunten op het lijf, je zou kunnen verlossen van allerlei angsten en nare herinneringen. Zolang we niet precies weten hoe EFT echt werkt, zal die verbazing nog wel blijven bestaan. Het gaat mij uiteindelijk om het resultaat.

Gary Craig, de grondlegger van EFT, baseert zijn methodiek op de volgende stelling:

Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door
een verstoring
in het energiesysteem in ons lichaam’

Ontspanning

EFT heft die verstoring op, zodat de energie weer vrij kan doorstromen.
Resultaat: de negatieve emotie wordt geneutraliseerd. Als gevolg hiervan kunnen negatieve emoties en fysieke klachten verdwijnen.
Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar EFT, weten we inmiddels wel dat het toepassen van EFT direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling. Aangesloten op een EEG apparaat laat zien dat de hersengolven direct reageren door hersenactiviteit van ontspanning te laten zien. Op dat moment ervaart de cliënt ‘ontspanning’ of het gevoel dat de emotie verdwijnt of van hem afvalt.
Onderzoek naar EFT vind je hier en zie ‘Recources’.

Ontkoppeling herinnering en emotie

Maar er gebeurt natuurlijk meer dan alleen ontspanning. Iedereen kan zich ontspannen, maar daarmee is iemand nog niet opeens van zijn klacht af. Het bekloppen van de acupressuurpunten, die verbonden zijn met onze meridianen, doet iets met ons energiesysteem. Op welke manier de meridianen verbonden zijn met ons zenuwstelsel, brein en sympathische en parasympatische stelsel (regulering van hartslag en ademhaling) is nog niet duidelijk. Wel wordt duidelijk door de bereikte effecten van EFT, dat er op een of andere manier een ontkoppeling plaatsvindt tussen herinnering en emotie. En ook dat deze specifieke ontkoppeling van blijvende aard is.

En na jaren waarin ik  EFT persoonlijk toepas en na vele ervaringen met mijn cliënten, ben ik er van overtuigd dat EFT werkt.

Bij EFT inzetten kun je lezen waar EFT zoal voor ingezet kan worden.

Bij Cliënt Ervaringen vind je reacties van mijn cliënten.

Contactinformatie

Bron
Yvonne Toeset (Eqlibre) . Alle meningen, voorbeelden en citaten komen voort uit mijn persoonlijke ervaring met EFT en uit mijn praktijkervaring als EFT Practitioner.