Emotional Freedom Techniques (EFT)

Voor wie?

Waar kun je EFT voor inzetten?

Ik ga er vanuit dat vrijwel iedereen een klacht of probleem heeft. Klein of groot.
In mijn EFT-praktijk kom ben ik verschillende problemen en klachten tegen. Vaak gaat dat over:

  • (familie-)relaties,
  • dwangmatig behoeften (eten, drank, sex) en
  • dwingende overtuigingen (bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’).
  • Verlies van een dierbare
  • ADHD/ ADD

EFT kan helpen bij de volgende klachten of wensen

Psychische en Emotionele belastingen

  • Groot verdriet
  • Hopeloze situatie
  • Depressieve gevoelens
  • Over-verantwoordelijkheid
  • Onzekerheid
  • Angst voor oordeel van anderen
  • Dwingende overtuiging
  • Voldoen aan de verwachting
  • Verlegenheid

Trauma en Verwerking

  • Seksueel misbruik
  • Jeugdtrauma
  • Conflictsituatie met ouders

Verslaving en Gedragsproblematiek

  • Dwangmatig roken, drinken, drugsgebruik, computerspellen, etc.
  • Overwerkt zijn
  • ADHD / ADD

Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak

  • Fysieke klachten (bekken, schouder, rug)
  • Fysieke klachten die medisch niet verklaarbaar zijn (somatische klachten)

Sociale spanningen en Zelfexpressie

  • Je uitspreken in groepen,
  • Voor de klas of groep spreken

 Verschillende benaderingswijze

De kern van deze methode gaat over het neutraliseren van ongewenste negatieve emoties, daarom kun je zeggen dat EFT effectief kan zijn voor elk probleem dat met spanning of stress te maken heeft. Dat gaat vaak niet over angst.
In mijn werk met EFT maak ik onderscheid in een paar invalshoeken, benaderingswijze:

Negatieve ervaringen uit het verleden

Sommige ervaringen uit ons verleden hebben zo’n diepe indruk op ons gemaakt, dat we er nu nog steeds last van hebben. Wanneer je eraan denkt, voel je nog steeds spanning of emoties opkomen. Deze ervaringen kunnen zich blijven herhalen in soortgelijke situaties, waardoor ze als een levensthema aanvoelen.

Voorbeelden van impactvolle gebeurtenissen

Denk aan verlies van een ouder op jonge leeftijd, overlijden van je dierbare, misbruik als jong kind, pesten tijdens de schoolperiode, verstoorde relatie met vader/ moeder, groot conflict op werk of met buren, een inbraak of een ernstig ongeluk.

De rol van emoties in ons dagelijks leven

Er zijn emoties die steeds terugkomen of constant op de achtergrond aanwezig zijn. Veel van onze negatieve emoties komen voort uit een  van de basisemoties: angst, verdriet, boosheid of agressie. Ook al weet je niet precies waar het vandaan komt, het beïnvloedt wel je dagelijks leven.
Als deze emoties zich blijven herhalen, kunnen ze ons levensplezier flink belemmeren.

Voorbeelden van belemmerende emoties

Zoals angst, somberheid of onzekerheid. Bijvoorbeeld: je voelt je al maanden futloos en somber, zonder duidelijke aanleiding. Denk ook aan de angst om ‘nee’ te zeggen of voor het oordeel van anderen, podiumvrees, faalangst, of hoogtevrees. Het zijn allemaal vormen die je dagelijkse leven sterk kunnen beïnvloeden.

Boosheid als afweer van verdriet

Boosheid kan zich opstapelen door herhaalde ervaringen, waardoor we snel getriggerd worden. Vaak zit er verdriet onder deze boosheid — verdriet om verlies of teleurstellingen in het leven.

Schuld en schaamte onderzoeken

Schuldgevoelens en schaamte zijn ook krachtige emoties met een negatief effect. EFT helpt deze emoties te herleiden naar de onderliggende ervaringen, overtuigingen of fysieke klachten.

Emoties als richtingaanwijzers

Negatieve emoties zijn onderdeel van ons mens-zijn. Ze kunnen ons iets vertellen, maar als ze ons welzijn belemmeren, is EFT een waardevol hulpmiddel.

Onverklaarbare klachten en stress

Lichamelijke klachten kunnen soms in stand worden gehouden of verergerd worden door stress, spanning of onverwerkte emoties. Soms blijven we kampen met klachten waarvoor artsen geen duidelijke oorzaak vinden. Een  voorbeeld is dat je al tijden last  hebt van spanningshoofdpijn, een pijnlijke onderrug of zeurende pijn in je spieren.

Het lichaam als boodschapper

Het uitgangspunt is dat het lichaam signalen geeft van innerlijke conflicten.
EFT kan helpen deze signalen te interpreteren en de achterliggende oorzaak te ontdekken.
EFT kan helpen om de onderliggende emotionele lading los te laten, wat fysieke verlichting kan geven.

Overtuigingen uit onze jeugd

Veel van onze overtuigingen zijn gevormd in onze kindertijd, vaak door ouders, leraren of andere autoriteitsfiguren. Wat toen beschermend werkte, kan ons nu beperken.

Belemmerende gedachten herkennen

Zinnen als ‘doe maar gewoon’, of ‘het leven is zwaar’ kunnen onbewust doorwerken in ons denken en handelen, ook als volwassene. Ervaringen als kind kunnen nu zorgen voor overtuigingen zoals: ‘dit kan ik toch niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘niemand zit op mij te wachten’.

De impact op zelfbeeld

Dit soort overtuigingen liggen vaak aan de basis van onzekerheid en een laag zelfbeeld.

Neutraliseren van overtuigingen

Met EFT kun je de emotionele lading van deze overtuigingen loslaten. Daardoor verliezen ze hun grip op je, en ontstaat er ruimte voor een positiever zelfbeeld.

 Aandachtspunten

Zelfs als je niet kunt of wilt praten over een stressvolle ervaring, biedt EFT een aangepaste werkwijze; een manier om via het lichaam te werken aan emotionele verwerking.

EFT kan ook helpen bij stress rondom ziekte, zoals angst voor onderzoeken of verdriet over een diagnose.

EFT is geen geneesmiddel; geen vervanging voor medische behandeling.
Het kan wel bijdragen aan stressreductie, wat het herstel van het lichaam ondersteunt. EFT is een methode om emoties te neutraliseren. Aangezien vele klachten gekoppeld zijn aan deze emoties, kan het gevolg zijn dat de klacht verminderd of verdwijnt.
EFT is echter geen medicijn en kan op geen enkele wijze de behandeling van een arts of specialist vervangen!

Fysieke ongemakken
Ben je zwanger dan kun je EFT gebruiken bijvoorbeeld voor al je fysieke ongemakken; maagzuur, misselijkheid, rugpijn etc.

Heftige emoties
Recentelijk onderzoek heeft gewezen op het feit dat het ervaren van heftige emoties van de moeder tijdens zwangerschap, een effect kan hebben op de foetus. Om die reden zou ik adviseren om het werken aan persoonlijke emotionele vraagstukken, uit te stellen tot na je zwangerschap.

 Wanneer beter geen EFT?

De bijwerkingen van EFT zijn nihil en in dit opzicht is het een veilige methode. Toch dien je rekening te houden met een aantal zaken. Hoewel EFT in vele gevallen een effectieve methode is om klachten op te lossen, kan in sommige gevallen deze methode niet aan te raden zijn.

Psychische aandoeningen
Wanneer je last hebt, of vermoedt dat er sprake kan zijn van een psychische stoornis zoals bijvoorbeeld borderline of schizofrenie of autisme, dan kan EFT een te indringende methode zijn.

Emoties hanteren

Mensen die lijden aan een psychische aandoening kunnen moeite hebben om emoties te hanteren. Het effect in dergelijke situaties kan zijn dat het EFT proces zulke heftige emoties oproept, dat het niet prettig is voor de cliënt.

Vooraf consult van een arts
Mijn advies is om je arts of psychiater te consulteren of EFT in jouw geval aan te raden is.

Lees hier ervaringen van cliënten >